Zeldzame metalen zijn schaars!

maandag, 6 juni, 2011

In de VS, Australië en Canada zijn de mijnen gesloten. Het gevolg daarvan is dat nu circa 95% van de productie van alle zeldzame aardmetalen door China wordt gedaan. In de zomer van 2010 kondigde China aan dat zij haar exportquota met 72 procent gaat verlagen. Eind 2010 verlaagde ze dit nog eens met 35 procent.

De verwachting is dat over heel 2011 de vraag naar zeldzame aardmetalen circa 145.000 ton zal zijn. China zal hiervan circa 90.000 ton voor haar rekening nemen en de rest van de wereld 55.000 ton. China zal dit jaar echter slechts 30.000 ton exporteren. Hieruit kunnen we opmaken dat de productie niet afdoende is om aan de vraag te voldoen. Daar komt nog eens bij dat bijna de gehele productie in China plaats vindt en zij heeft besloten om haar voorraden te vergroten met het oog op toekomstige groeiende interne vraag naar zeldzame aardmetalen.

De afhankelijkheid van China, de oplopende prijs van zeldzame aardmetalen en de productietekorten hebben er voor gezorgd dat veel Westerse ondernemingen uit alle macht proberen de mijnen weer operationeel te krijgen. Dit duurt echter minimaal een aantal jaren. De grootste twee Westerse mijnbedrijven die zich richten op de winning van zeldzame aardmetalen (Lynas en Molycorp) produceren op dit moment samen circa 6.000 ton per jaar. Zij verwachten dat hun productie bij elkaar opgeteld vanaf 2015 circa 60.000 ton per jaar zal zijn. Vanaf 2015 is de gemiddelde verwachting dat vraag en aanbod beter op elkaar zijn afgestemd en dat Westerse mijnbedrijven volledig aan de Westerse vraag naar zeldzame aardmetalen kunnen voldoen. Tot die tijd zullen zeldzame aardmetalen hoogst waarschijnlijk nog schaars blijven.

Bron: telegraaf.nl


Laat een reactie achter

You must be Ingelogd als to post a comment.